Tags

, , , , , , , , , , , ,

Asociația Studenților Mediciniști Arădeni din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, desfașoară o nouă acțiune de prevenție din cadrul proiectului „2013, Anul Prevenției în Sănătate în Arad”, în perioada 1-8 Martie – „Săptămâna prevenirii cancerului la sân și cancerului de col uterin”, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Arad.

Astfel, în perioada 1, 4-8 Martie la Rectoratul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și în zilele de 2-3 Martie la Galleria Mall Arad, între orele 10-14, arădenii vor beneficia de determinarea gratuită a glicemiei, a tensiunii arteriale, a indicelui de masă corporală, a indicelui de grasime din organism, a frecvenței cardiace și a nivelului de saturație a oxigenului din sânge, dar și pentru a primi informații cu privire la diverse afecțiuni medicale. Acțiunea de prevenție este gratuită. Toti studenții care urmează cursurile oricărei specializări din catrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară sunt invitați să participe ca si voluntari la această acțiune.

559751_4710758762111_600271128_n

PREVENIREA CANCERULUI LA SÂN

Cauza exactă a cancerului mamar este necunoscută. Hormonii feminini și vârsta înaintată joacă un rol în determinarea cancerului mamar. Cancerul mamar este o boală frecventă la femeile în varstă de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile între 30 și 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, în timp ce pentru femeile între 40 și 50 de ani este de 1 la 70. Cancerul mamar în stadiu incipient este adesea depistat printr-o mamografie, înainte de a fi aparut orice fel de simptome. Cel mai frecvent simptom este nodulul mamar nedureros. Cu toate acestea, nodulii mamari din cancerul mamar pot fi, de asemenea, dureroși.

Simptomele cancerului mamar includ:
– un nodul la nivelul sânului sau axilei apărut de curând
– modificarea mărimii sau formei sânului
– modificarea pielii de pe sâni, cum ar fi o cută sau o pată
– secretii sau sângerări la nivelul mamelonului care apar la strângerea acestuia
– modificări ale mamelonului, cum ar fi retracția sau inversia
– cruste la nivelul mamelonului
– modificări de culoare sau textură a pielii de pe san sau o culoare mai închisă în jurul mamelonului
– un nodul la nivelul sânilor la barbați

Factori de risc: riscul de cancer mamar crește odată cu vârsta:
– această boală este rară la femeile mai tinere de 35 de ani;
– toate femeile de 40 și peste 40 de ani au risc pentru cancer mamar
– cele mai multe cazuri apar la femei în varstă de peste 50 de ani;
– riscul de cancer mamar este crescut la femeile de peste 60 de ani.

– antecedente personale de cancer mamar și istoricul familial – riscul unei femei pentru cancer mamar este crescut dacă mama, sora, fiica sau 2 sau mai multe rude apropiate, cum ar fi verișoarele, au antecedente de cancer mamar, în special dacă au fost diagnosticate înaintea vârstei de 50 de ani.

– radioterapia – femeile ai caror sâni au fost expuși la varste tinere la cantități semnificative de radiații la nivelul sanilor, în special cele tratate pentru limfomul Hodgkin, au un risc crescut pentru cancer mamar. Studiile arată că, cu cat femeia este mai tânără când face radioterapie, cu atât riscul de cancer mamar este mai crescut.

– vârsta înaintată la nașterea primului copil – Femeile care nasc primul copil după vârsta de 30 de ani au risc mai crescut de a face cancer mamar față de cele care au primul copil înainte de 30 de ani.

– hormonii – Studiile de specialitate sugerează că terapia de substitutie hormonală facută mai mult de 4 ani crește riscul de cancer mamar. Riscul crește în timpul terapiei și își revine la normal după ce terapia este întreruptă. Vârsta primei menstruații mai mică de 12 ani și debutul menopauzei după vârsta de 55 de ani cresc riscul de cancer mamar.

– dieta și stilul de viata au fost studiați ca factori de risc – creșterea în greutate după menopauză, în special după menopauza naturală sau după vârsta de 60 de ani, poate crește riscul de cancer mamar. Studiile au arătat că femeile care au o dietă bogată în grăsimi sunt mai susceptibile de a face cancer mamar față de cele cu o dietă săracă în grăsimi. Studiile sugerează că, consumul de băuturi alcoolice crește ușor riscul pentru cancer mamar.

In ceea ce priveste prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin, exista un screening gratuit al Ministerului Sanatatii, orice femeie intre 25 si 65 de ani avand posibilitatea de a face testul Babes Papanicolau, primul pas fiind prezentarea la medicul de familie.

Săptămâna prevenirii cancerului la sân și cancerului de col uterin,
1-8 Martie 2013

2013, Anul Prevenție în Sănătate în Arad

Advertisements