Tags

, , , , , , , , , , ,

 Ajunsă la cea de-a treia ediție, Săptămâna Pământului în Arad înseamnă zeci de acțiuni de conștientizare și protecție a mediului înconjurător și a animalelor, desfășurându-se după un program care, prin diversitatea activităților, dorește să încurajeze dezvoltarea unei atitudini orientate către ecologie: acțiuni de plantare de pomi și de ecologizare, concursuri tematice care să angreneze, prin originalitate și rezultate cuantificabile, inițiative „verzi” la nivelul fiecărei comunități școlare sau preșcolare din municipiul și județul Arad, promovarea transportului cu bicicleta și al sistemului de colectare selectivă a deșeurilor, concerte, expoziții, dezbateri și vizionarea de documentare tematice, campanie de prevenire a incendierii deșeurilor menajere și vegetale, încurajarea refolosirii bunurilor de larg consum prin prezentarea unei colecții vestimentare și accesorii handmade realizate din materiale reciclate, campanie de adopție a animalelor fără stăpân și, nu în ultimul rând, sărbătorirea Orei Pământului, prin reducerea sau întreruperea utilizării energiei electrice din surse convenționale.

Săptămâna Pământului în Arad (18 – 24 Martie 2013), proiect coagulat pentru întâia oară în urmă cu doi ani în jurul evenimentului marcat la nivel mondial „Ora Pământului” („Earth Hour”), celebrat anul acesta în data de 23 Martie, între orele 20:30 și 21:30, reprezintă, prin amploarea și numărul mare de participanți la acțiunile din cadrul edițiilor precedente, una din cele mai importante manifestări dedicate protecției mediului înconjurător din municipiul și județul Arad.

saptamana pamantului 2013 - afis A2 fin1

Ora Pământului” va fi sărbătorită, sâmbată, între orele 20:30 – 21:30, pe platoul din fața Primăriei, prin stingerea iluminatului arhitectural de pe cladirile emblematice ale Aradului, dar și printr-un spectacol „unplugged” susținut de elevii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” și artiști ai Filarmonicii de Stat Arad, urmată de la ora 22 de un concert rock în Club Flex, unde On the Edge, Class of Anatomy, Oana Muntean, Oana Țogoe, și Sergiu & Raluca vor „canta pentru Planetă”, într-un eveniment organizat de prof. univ. drd. Paul Deme, Vicepreședinte ASMA. Duminică, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad organizează începând cu ora 11:00, în complexul sportiv „Constructorul”, un turneu de mini-fotbal, iar Condor Club Arad un concurs de orientare turistică, începând cu ora 11:30.

Pe tot parcursul săptămânii, Asociația Studenților Mediciniști Arădeni, Liga Studenților UVVG, ASI UVVG, ELSA Arad, Asociația Bicicliștilor Amatori, Asociația Pompierul, Ofensiva Tinerilor, Condor Club Arad, Asociația Efect Verde, Asociația pentru Protecția Animalelor Miniș, Foto Club Arad, Crucea Roșie, Filiala Arad, Asociația Educațio, Centrul Județean de Voluntariat Arad, Organizația Națională Cercetașii României, dar și instituții precum Parcul Natural „Lunca Mureșului”, Sistemul de Gospodărire a Apelor și Inspectoratul Școlar Județean Arad vor desfășura evenimente de educație ecologică și protecția mediului. Deschiderea oficială a „Săptămânii Pământului în Arad” are loc luni, la Atrium Center, începând cu ora 18:00, când Foto Club Arad va vernisa o expoziție tematică.Concursul „Săptămâna Pământului în Arad”

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Asociația Studenților Mediciniști Arădeni dau startul concursului „Săptămâna Pământului în Arad”, un concurs cu premii dedicat următoarelor categorii de vârstă: grupe de grădiniță, clasele primare, clasele gimnaziale, clasele liceale, dorind să ofere profesorilor coordonatori din toate unitățile de învățământ din municipiul și județul Arad pozibilitatea de a organiza și desfășura activități cu tematică ecologică.

Rezumatele acestor activități „verzi”, organizate în perioada 18-31 Martie 2013, vor fi trimise de către profesorii, învățătorii sau educatorii coordonatori printr-un e-mail care să cuprindă descrierea activității, fotografii și/sau materiale video sugestive (cel puțin una dintre acestea trebuind să surprindă și logo-ul „Săptămânii Pământului în Arad”) la adresa campusarad@yahoo.com, nu mai târziu de data de 3 Aprilie 2013.

Materialele vor fi jurizate de o comisie a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în perioada 4-5 Aprilie 2013, rezultatele fiind anunțate ulterior. Vor fi acordate câte un premiu pentru fiecare ciclu școlar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal, constând într-o excursie de trei zile în stațiunea Moneasa, toti participanții fiind incluși în cadrul proiectului „Educație între studenți mediciniști și elevi, educație între egali”. Vor fi premiate originalitatea acțiunii ecologice întreprinse, dar și rezultate cuantificabile (saci de gunoi colectați, număr de pomi plantați, numărul de voluntari cooptați în proiecte, etc.)

 

Activitatea

Locul de desfăşurare

Ora

Luni, 18 Martie

 

Deschiderea oficială a Săptămânii Pământului în Arad, editia a III-a

Atrium – la etaju 1

18:00

 

Vernisaj expoziție tematică

18:30

 

Actiuni tematice / Workshopuri Eco

Parcul Copiilor + Atrium Mall

16:00 – 18:30

Marti, 19 Martie

Plantare pomi in gradiniţele din mun Arad Gradinita 10:00 – 13:00
Ecologizare calea Aurel Vlaicu Iesire Vest 14:00 – 15:30
Actiune tematica “Povestea unui pic de apă” Gradinita „Piticot” 11:00 – 13:00
Campanie de prevenire  privind arderea vegetatiei uscate si a șeurilor menajere și vegetale și încurajarea folosirii sistemului de colectare selectivă a deșeurilor Municipiu şi judeţ 19 – 22 martie

Miercuri, 20 Martie

Acțiune tematice în gradinițele din Municipiul Arad Gradinite / Centre 10:00
Actiune tematica Eco Piata Avram Iancu 12:30 – 18:30
Student Green Party Club Renessance 23.00
Actiune plantare pomi Gradinitie 10:00 – 13:00
Simpozion, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Colegiul National „Elena Ghiba Birta” 14:00
Actiunni tematice / Workshopuri Eco  Atrium Mall 16:00 – 18:30

Joi, 21 Martie

Acțiuni de ecologizare zona Selgros 10.00
Acțiune tematice în gradinițele din Municipiul Arad Gradinite / Centre 11.00
Dezbatere tema „Ziua Pamantului” – vizionare documentare tematice Campus Universitar UVVG 17:00
Actiune tematica Eco Piata Avram Iancu 12:30 – 18:30
Expoziţie tematică realizată din ambalaje reciclabile Atrium Center 11.00

Vineri, 22 Martie   

Activităţi demonstrative în poligonul de pregătire al ISU Arad 10.00-12.00
Simpozion  „Zilei Mondiale a Apei” Turnul de apă 13.00
Campanie cu ocazia „Zilei Mondiale a Apei” Colegiul National Elena Ghiba Birta 11:00
Actiunni tematice / Workshopuri Eco Parcul Copiilor + Atrium Mall 16:00 – 18:30

Sambata, 23 Martie   

„Pedealeaza pentru Terra”Traseu Piata a iancu – str. Balcescu – subcetate – zona 300 – podgoria – primarie Traseu arad 19.00
Curatenie la Lunca Muresului Lunca Muresului 10:00
Prezentare Moda „Oana Seran” – Flower Power Atrium 18:00
Adoptie „APAM” Atrium Toata ziua
Acțiuni de ecologizare Malul Muresului – Parcul Copiilor pana la Maranata
Concert unpluggedFilarmonica de stat arad, liceul de arta, Platou Primaria Arad 20.30-21.30
Ora Pământului, Piaţa Primăriei Piata Primariei 20:30
Concert Club Flex Club Flex 22:00

Duminica, 23 Martie   

Concurs orientare turistica Parcul Copiilor 11:30
Campionat minifotbal Baza constructorul
Actiuni tematice / Workshopuri Eco Parcul Copiilor + Atrium Mall 16:00 – 18:30