Tags

, , , , , , , , , ,

Vă invităm la Marşul Bicicliştilor, editia a IV-a, 23 iunie 2013 (duminică), ora 4 PM, în Piaţa Avram Iancu.

Bicicliştii care circulă prin Arad pe unde apucă, pe propriul risc, sunt chemaţi şi în acest an să mărşăluiască pentru piste.

“Marşul Bicicliştilor Arădeni” este un eveniment devenit deja tradiţional, destinat tuturor arădenilor care doresc să susţină iniţiativa realizării pistelor pentru biciclişti în municipiul Arad şi să promoveze bicicleta ca mijloc de deplasare alternativ si ecologic. Începând cu anul 2010, marşul este organizat anual de asociaţia “Alternativa Civică Arădeană” sub sloganul “Daţi Aradului piste pentru biciclişti!”. “Alternativa Civică Arădeană” împreună cu asociaţiile “ATM Cicloturism Arad” si “Enjoy the Ride”organizează a IV-a ediţie a Marşului Bicicliştilor, eveniment destinat tuturor iubitorilor de ciclism care au aceleaşi solicitări ca şi la precedentele trei marşuri:

• piste utilitare realizate pe principalele artere de circulaţie ale Aradului
• trasarea de piste pentru biciclişti pe trotuarele mai late de 2 metri
• dotarea instituţiilor publice cu rasteluri pentru biciclete
• realizarea unor piste de agrement pe faleza Mureşului

Cu toate că la precedentele ediţii ale marşului mii de biciclişti arădeni au ieşit în stradă ca să solicite urgentarea acestor demersuri, cu toate că în ultimii ani au apărut în Arad tot mai multe asociaţii de iubitori ai ciclismului care aduc în prim plan, prin numeroasele evenimente organizate, acest mijloc de locomoţie nepoluant şi sănătos, niciuna dintre iniţiative nu a fost pusă în practică de către administraţia locală a municipiului Arad. Asistăm din păcate doar la prezentarea periodică a aceloraşi proiecte vechi, din care nu se concretizează nimic, cu excepţia unor costisitoare studii de fezabilitate. Nu s-a realizat niciun metru de pistă pentru biciclete, deşi la toate împrumuturile colosale luate de la BERD, ni s-a explicat că ele vizează un trafic mai „verde” şi că vor cuprinde şi pistele de biciclete.

Nivelul ridicat al poluării din oraş, faptul că Aradul deţine doar 6 mp de spaţiu verde/cap de locuitor în condiţiile în care media recomandată de UE este de 26 mp, faptul că municipiul Arad ocupă locul al treilea într-un top nefericit al îmbolnăvirilor de cancer, toate acestea sunt motive mai mult decât îngrijorătoare pentru noi, cetăţenii Aradului. E nevoie de o nouă viziune în administraţia locală, care să facă din Arad un oraş în care oamenii să se simtă bine, să respire un aer mai curat, să nu fie sufocaţi de betoane. Realizarea pistelor pentru biciclişti va aduce beneficii nu doar celor care vor folosi acest mijloc de locomoţie pentru a se deplasa la locurile de muncă sau pentru o simplă plimbare de agrement, ci tuturor locuitorilor Aradului, deoarece se va reduce semnificativ nivelul de poluare.

La ediţia din acest an a marşului bicicliştilor, pe trotuarele mai late de 2 metri vom trasa cu ajutorul unor şabloane piste pentru biciclete pentru a demonstra cât de puţine resurse pot fi folosite pentru a creea condiţii de trafic adecvate şi civilizate.

Îi invităm la Marşul Bicicliştilor pe toţi arădenii, fără restricţie de vârstă. Fiecare participant trebuie să aibă bicicleta echipată pentru circulaţia pe drumul public.

Traseul propus este: Piaţa “Avram Iancu” – B-dul Revoluţiei – Podgoria – Calea Radnei – sensul giratoriu Selgros – Calea Radnei– Podgoria – Str. Petru Rareş – sensul giratoriu Metro – Str. Petru Rareş – Piaţa Gării – Calea Aurel Vlaicu – Fortuna – Calea Aurel Vlaicu – Calea Victoriei – Str. George Coşbuc – Str. Horia – Bulevardul Revoluţiei – Piaţa “Avram Iancu”.

Vă aşteptăm!

8580_139808676216879_1108470210_n